Mer heder og ære
Postet av Sarpsborg og Omegn Rideklubb den 26. Mar 2017
Heder og ære på jubileumsfesten. De som var til stede og tok i mot var (f.v.) vinneren av tidenes prestasjon i dressur Marit Delebekk, æresmedlemmene Jostein Lensebråten og Annette Ørseng Granhus. (Foto: Anton Granhus)
Klubben har gjennom 50 år byttet tilholdssted flere ganger, og i flyttingens ånd var denne festen lagt til klubbhuset på Skjeberg stadion. Et flott sted for en slik fest og drøyt 60 deltakere hadde funnet veien. Her var det både gamle og unge SORKere.
Festen begynte med et lite historisk tilbakeblikk fra Nina Karstensen rikholdige arkiv om klubben. Her var det både humor og alvor.
LITT HISTORIE
Den 31.01.1966 kunne man lese følgende annonse i Sarpsborg Arbeiderblad; "De som ønsker å være med på å starte en RIDEKLUBB for distriktet Sarpsborg-Fredrikstad-Halden, bes møte i Håndtverks- og industriforeningen, Sarpsborg torsdag 3. februar kl. 20.00." Det formelle stiftelses vedtaket ble gjort 10.03.1966.
Bak initiativet til det første møtet stod Gerd Jørvum, hun hadde med seg Ingrid Fritz og Vesla Christophersen i interimstyret. På dette møtet var det en enorm oppslutning, og det tegnet seg over 60 medlemmer første dagen. Medlemskontingenten ble satt til kr. 15,- for voksne og kr. 5,- for barn under 18 år. Det ble bestemt at klubben skulle hete ØSTFOLD RIDEKLUBB, dette ble etter ca 3 år endret til SARPSBORG OG OMEGN RIDEKLUBB.
Det ble oppstart med rideskole på Kalabanen utenfor Sarpsborg. Første leder i klubben ble Gerd Jørvum. Martha Mosen og Einar Evertsen var første instruktører på rideskolen. Rideskolen startet 16. mai, og det var ikke nødvendig med annonsering da tilgangen på elever var stor. Det var 89 elever på første kurs som fikk mye omtale i lokale aviser. En givende sport for yngre og eldre kunne man lese i avisene.
På styremøtet 18.03.1969 ble det besluttet å melde klubben inn i Norges Rytterforbund, og klubben har vært tilsluttet forbundet siden.
FØRSTE STEVNE
Klubbens første stevne ble holdt 04.05.1969 ved siden av Sparta Amfi, propagandamessig ble det vellykket, men økonomisk noe svakt.
Det første nasjonale stevnet, med uttak til nordisk, ble arrangert på - Kalnes - noen år senere.
Etter noen år ved Kalabanen flyttet klubben rideskolen til Hasle i Varteig, siden ble den flyttet til Østby Gård i Ullerøy. I 1994 overtok Østby Ridesenter rideskolen og leide samtidig ridehallen der av rideklubben. Våren 1998 kjøpte Østby Ridesenter ridehallen av rideklubben. Pengene for det salget ble så lagt inn i det ridehuset som i dag står på Kalnes VGS og som er oppført i samarbeide med Østfold Fylkeskommune og var klar til å brukes som ridebane i 2007.
HEDER OG ÆRE
Dugandsprisen for 2016 gikk til Monica Martinsen for at hun tok tak i dressurfolket, ristet sammen en gjeng og fikk laget flere dressurstevner da klubben stod uten grenleder og grenutvalg i dressurser etter årsmøtet i fjor.
Årets SORKer 2016 ble Anton Granhus for sin jobb som leder da ingen ville ta over.
Æresmedlemmer er noe vi ikke har mange av i klubben. Sikkert fordi det er vrient å se alle som gjør en stor jobb i bakgrunnen for å få klubben og stevnene til å fungere.
På årsmøtet delte vi ut et æresmedlemsskap til Annette Ørseng Granhus. På jubileumsfesten ble det delt ut tre æresmedlemskap til.
Den første som fikk var Jostein Lensebråten. En sindig kar som har vært med oss i mange år. Han har stilt opp på dugnader. Han har sittet i styret. Han er pappa til en av klubbens beste ryttere og han er en meget dyktig advokat som bidro sterkt til avtalen med Østfold Fylkeskommune om bruken av Kalnes.
De to siste som fikk æresmedlemmskap er to blide og kjente fjes i klubben. Under bygginga av ridehuset på Kalnes tror jeg ungene følte at de var litt forlatt noen ganger. Vi husker en gang det kom et par tre ponnier inn gjennom døra - jeg tror de var de første hestene/ponniene som satte sine ben inn i ridehuset på Kalnes - og den ene rytteren utbryter: - Ja, jeg måtte jo hit for å finne dere.
Gro og Ketil Karlsøen har alltid bidratt på en eller annen måte når det trengs i klubben. Dere teller aldri timer - man skal bli ferdig - enten det er hesten, ridehuset eller matlagingen. Samtidig har dere alltid tid og plass til en god samtale.
Tidenes prestasjoner er en ny pris som kun deles ut hvert 50. år i klubben og den går til en senior - utøver som har holdt et høyt nasjonalt nivå og et visst internasjonalt nivå.
Klubben har valgt å dele ut en i dressur og en i sprang.
Marit Delebekk har på seniornivå hele tre NM gull i dressur. I 91, 92 og 93. I 2000 trente hun klubbens ponnirytter Gina Liland til EM i Tyskland - et EM som endte med en 4. plass i B-finalen. Marit huskes også for sin flott og staslige hest Ragant som hun red EM i dressur på i 1995.
I sprang fant vi en som har like mange NM titler som Marit. Han kan spe på med et lag gull i nordisk og en individuell sølvmedalje i nordisk i 2014. Han skulle ri EM i Herning i 2013, men et armbrudd satte en stopper for det.
Han har ridd VM to ganger. Første gang allerede i 1994 i den Haag i Nederland og 20 år etter - i 2014 i Normandie i Frankrike. Han er også en støttespiller for klubben og norsk ryttersport på andre måter. Vi snakker selvsagt om Dag Ove Kingsrød.
Etter disse utdelingene var det kaffe og kaker og fest ut i de små timer. Rett før kaffen kom tidligere leder Anne Jenseg innom med en kasse med historiske papirer fra klubbens tidligere tider som vi trodde hadde gått tapt i en vannskade i en kjeller, men nå kom Anne Jenseg med deler av klubbens historie under armen.
Rapportene fra Skjeberg går på at mange dro hjem med et smil om munnen etter en hyggelig fest. Håper det ble smil og hygge på byens varmestue på søndag også, da de fikk overbragt restene fra det flotte koldbordet som ble servert.
Dag Ove Kingsrød fikk pris for tidenes prestasjon på sprangbanen. To VM-starter sier sitt. (Foto: Annette Ørseng Granhus)
Kaka som ble servert til kaffen bar selvsagt klubbens jubileumslogo.
Nyvalgt leder Kenneth Pedersen fikk æren av å sprette jubileumskaka.
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.